Inkinen (taas) kultaa, Englund pronssia, Malkavaara viides

Klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat pidettiin Raumalta katsoen taas jumalan selän takana eli Pietarsaaressa. Matka oli pitkä ja etenkin paluumatka rännän, loskan ja sateen takia rasittava. Kun olin seuraamassa ja valmentamassa vain yleisen sarjan kahta  nostajaamme ja yhtä masters-nostajaa, niin raportoin vain heidän nostamisiaan. Toivon raporttia näille sivuille muidenkin  (nuoret+naiset) nostoista.

Niin vaikka tulosrajoja oli seurassa joukolla tehty, niin yleiseen sarjaan uskaltautui vain kaksi nostajaa: pikkujättiläinen Juha Matti Englund ja rajut laihdutukset tehnyt puheenjohtajamme Mikko Malkavaara.

Mutta kisan aloitti pari vuotta taukoa omakotitalon rakentamisen vuoksi pitänyt Rauman kaikkien aikojen ansioitunein punnertaja, sitkiä ikikanto Juha Inkinen 70-vuotiaitten 74 kilon sarjassa. Inkinen oli etukäteisrankingissä hienoisessa altavastaajatilanteessa.  Se ei kokenutta kettua itseään (eikä kokeineita taktikoijia) häirinnyt. Inkinen aloitti 87,5, vastustaja Lehtinen 90, molemmat helppoja. Inkinen korotus 92,5:een, vastustaja 95. Inkinen helppo, Lehtinen vaivalloisesti. Tässä vaiheessa pidimme hermomme kurissa. Inkinen korotus (tietoisesti vain) 95:een. Nosto oli helpon näköinen ja pakotti Lehtisen yrittämään 97,5. Tanko hyytyi puoliväliin. Kun Inkinen oli kevyempi, niin kulta oli taas hänen (ties monesko).

Yleisessä 59 kilon sarjassa myös  Englund oli alkunoteerauksissa altavastaaja. Takuuvarma aloitus 105 kiloa helppo ja toiseen 112,5. Kun tämäkin tuli sutjakkaasti ylös, oli ”Enke” hetken jopa johdossa. Johto ei kestänyt kauaa ja vaikka Enke viimeisellään 117,5:lla yritti hopeaa, ei rauta noussut. Enkelle siis SM-pronssia. Voitto tuli 130 kilolla.

Toistakymmentä vuotta SM-kilpailutaukoa pitänyt Mikko Malkavaara sai aiemmin tehtyä tulosrajan ja osallistui nyt yleisen sarjan 74 kilon erittäin kovatasoiseen kilpailuun. Etukäteen oli sarjaan ilmoittautunut 8 nostajaa, mutta vain 5 ”uskaltautui” kisaan. Mikko oli rankingissäkin selvä peränpitäjä, joten hän kilpaili lähinnä itseään vastaan. Ja hyvin kilpailikin. Lämmittely tuntui nihkeältä, mutta aloitettiin kuitenkin 120 kilolla. Ei lentäen, mutta helpon näköisesti. Toiseen 125. Kuuluttaja totesi, että koko kisan tiukin nosto, mutta 3 valkoista. Kolmanteen sitten 127,5. Usko oli valmentajilta jo kadonnut, mutta rauta nousi sitten kuitenkin yllättävän helposti ja puhtaasti. Taistelutulos ja sillä kunnioitettava viides sija SM-kisoissa yleisessä sarjassa. Not bad. Nikkilän hirmutuloksiin (170 kiloa) on vielä tietysti matkaa.