Lajiesittely

Seurassa harjoitetaan ensisijaisesti voimanostoa ja penkkipunnerrusta. Näiden ohella järjestämme myös voimapunnerruskilpailuja.

Voimanosto

Voimanostoon kuuluu kolme nostomuotoa. Jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Voimanostossa pyritään saamaan kokoon mahdollisimman suuri yhteistulos (eri osalajien parhaiden nostojen yhteenlaskettu tulos). Jokaisessa nostomuodossa on kolme yritystä. Erillään voimanostosta järjestetään myös penkkipunnerruskilpailuja. Tällöin kilpailu koostuu kolmesta nostoyrityksestä penkkipunnerruksessa. Voimanostossa ja penkkipunnerruksessa kilpaillaan sekä klassisessa että varustenostomuodossa. Nostomuodot eroavat toisistaan siinä että klassisessa nostomuodossa ei käytetä tukea antavia varusteita (esim penkkipaita, kyykkytrikoot, polvisiteet). Voimanosto ja penkkipunnerruskilpailut ovat Suomen Voimanostoliiton alaisia kilpailuja. Tarkemmat säännöt löytyvät liiton sivuilta www.suomenvoimanostoliitto.fi kohdasta SVNL -> Säännöt.

Jalkakyykyssä nostaja ottaa painon telineestä ja saatuaan päätuomarin merkin, taivuttaa nostaja polviaan ja laskeutuu niin syvään kyykkyyn, että reisien yläpinta lonkkanivelen kohdalta on alempana kuin polvien yläosa. Nostaja voi nousta vapaasti ylös kyykystä noston loppuasentoon, jossa nostajan on seistävä suorana, polvet suoraksi lukittuna.

Nostajan on oltava selällään penkillä siten, että hänen päänsä, hartiansa ja pakaransa ovat kosketuksessa penkin pintaan.  Kun noston aloitusmerkki on annettu, nostajan on laskettava tanko rinnalle tai vatsan alueelle ja pidettävä se siinä liikkumattomana, jonka jälkeen päätuomari antaa kuuluvan komennon ”press”. Nostajan on sen jälkeen punnerrettava tanko suorille käsille, kyynärpäät lukittuna.

Nosto on suoritettava molemmin käsin vapaavalintaisella käsiotteella. Tankoa on nostettava kunnes nostaja seisoo suorana. Noston loppuasennossa polvien on oltava suoraksi lukittuna ja olkapäiden on oltava takana.

Voimapunnerrus

Voimapunnerruskilpailut ovat luonteeltaan penkkipunnerruskilpailun tapaisia. Voimapunnerruksessa on kaksi nostomuotoa, maksimi- ja toisto. Maksimissa kilpailijalla on tavoitteena nostaa yhdellä punnerruksella mahdollisimman suuri kilomäärä, käytössä on kolme yritystä. Toistossa kilpailija tekee toistoja tangolla joka on suhteutettu kilpailijan omaan painoon, yrityksiä on ainoastaan yksi. Tavoitteena on saada yhdellä nostovuorolla mahdollisimman suuri toistomäärä.

Voimapunnerruskilpailut ovat Suomen Voimapunnerrus Ry:n alaisia kilpailuja. Tarkemmat säännöt löytyvät yhdistyksen sivuilta www.svry.fi kohdasta säännöt.

Maksimivoimapunnerruksessa nostaja asettuu selin makuulle penkille siten, että jalat ovat suorituksen aikana penkkipinnan yläpuolella. Nosto suoritus on muuten samanlainen kuin penkkipunnerruksessa. 

Toistovoimapunnerruksessa tankoon lastataan paino, joka on suhteutettu nostajan kehonpainoon. Suorituksen aikana jalat tulee pitää penkkipinnan yläpuolella. Suoritus alkaa suorilta käsiltä kyynärvarret ojennettuina ja päättyy nostajan uupumukseen. Tarkoituksena on saada suoritettua mahdollisimman suuri toistomäärä.