Mikko Ojala nosti maailmanennätyksen

Sumpun Voiman Mikko Ojala teki suomalaisen voimanoston historiaa Pietarsaaressa 15.12.2001. Mikon nimi kaiverrettiin ensimmäisenä suomalaisena maailmanennätyslistaan uudessa Sub-nuorten sarjassa, 14-18 vuotiaissa. Raumalaisessa Sumpun Voiman vahvassa voimanostokoulussa kouliintunut Mikko nosti alle 100 kilon sarjassa 186 kg, parantaen vanhaa ennätystä puoli kiloa.

Jo syksyn mittaan antoi tuloskunto viitteitä ennätyksen mahdollisuudesta. Syyskuussa Porissa tuli 185 kiloa ylös, mutta hieman vasemmalle kallellaan ja eikun punaväriä syyskaamokseen. Ensi lumien aikaan tuli viimein 180 ilman paitaa – taas paidan kanssa 186 kiloa vasen käsi omia taidekiemuroitaan tehden. Sinänsä nättiä, mutta ei paremmissa piireissä hyväksyttyä. Hiki ja kauhu tuli jo avustajillekin pelkästä pelosta kun ojennusvirhepaholaista ei meinattu millään saada tapettua. Pikkupainoilla nousi nätisti niitaten, kuin namun naukaten, iso rauta kurkkuun kiertäen vasemmalta takaviistoon. Viimeisenä harjoitusiltana 180 huonosti puolitankoon. Huh,huh – auta meitä sinä ylimmäinen voimanlaskija.

Ison ja epämääräisen avustajajoukon tukemana lähdettiin kuitenkin lauantaina kukonlaulun aikaan Hepokankaan kisoihin. Kansainväliset tuomarit oli hankittu, dopingmies pulloineen oli hälytysvalmiudessa, oli pojat pakko uskoa maailmanennätykseen. Aloitimme varmuuden vuoksi tunnustellen naurettavilla 175 kilolla. Sieltähän se pulpahti ylös kuin. Ja sitten, sitten oli se, se maailmanennätyksen aika – 186 kiloa. Jo sen sanan ääneen lausuminen värisytti – että tavallinen kuolevainen voimanostoseuran puheenjohtaja saa kerrankin matoisessa majassaan kuunnella taivaallisten voimakeruubien ihmesanomaa. – Mutta ei kun tröööt ja pum ja pläts.

Pirunpolskaa siitä tuli. Sama iänikuinen kaarretuin vartaloin takaviistoon vääntäminen vasemman käden erikoiskiemuroin höystettynä. Nousi se nousi, ei siinä mittään. Tyylipisteet vain olivat ala-arvoiset. Ettekö te käsitä, että puheenjohtajan verenpaine on jo muutenkin lapsilta kielletyllä alueella. Te kaikki taivaalliset powerijoukot – please atomivirtaa pohjanmaan perukoille.

Jos pantaisiin oikeaa tossua 1,38 cm taaksepäin. Eikun paidan saumaa piirun verran kirkolle päin. Entäs lapaluut ja kylkiluut ja kateenkorvarauhanen. Kaikki piti ajatella parissa tulisessa minuutissa tieteellisen tarkasti, enään emme voisi erhettyä. Onko jakaus suorassa – ai niin ei ole jakausta lainkaan ( mutta tulipahan tshekattua). Ei, avustajat pois kehästä – nyt, nyt sen on paaaaakko onnistua.

Historian merkkitapaukset toteutuvat sitten kuitenkin jälkeenpäin ajatellen tyyneellisen itsestäänselvyyden esiin pakottamina. Mehän olimme tulleet tänne tekemähän maailmanennätystä – mikään ei olisi voinut käydä toisin. Me teimme sen mitä meiltä vaadittiin. Me teimme maailmanennätyksen. And that´s that.