Klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat Salossa

Maritta

Valmistautumiseni kisaan edistyi normitreenien kautta. Vanhat hyväksi kokemani harjoitteet otettiin vain käyttöön ilman erityisiä kommervenkkejä. En jännittänyt yhtään, mikä tuntui sinänsä oudolta. Jälkikäteen harmitti hieman se etten laittanut viimeiseen nostooni vähän enemmän rautaa. Mutta näin jäi hieman nälkää seuraaviin koitoksiin ennätysten suhteen. Jokainen nosto tuotti Suomen ennätyksen sarjan alle 72 kg N70 ja suomenmestaruuden. Elokuulle on asetettu seuraava tavoite klassisen penkin EM-kisoihin. Päivän kruunasivat ystävät vuosien takaa. Kisasta jäi kaikin puolin onnistunut tunne antamaan lisäpuhtia tulevaan treenikauteen.

N60 sarjassa alle 63 kg Sinikka Näslund palasi ryminällä SM-kisalavalle muutaman vuoden tauon jälkeen. Hienosti nostojen rutiini näkyi itse lavatyöskentelyssä. Aloitus 60 kg liikahti helposti suorille käsille. Korotus 65 kg oli tällä erää niukasti liikaa. Onnistunut ensimmäinen nosto tuotti Sinikan kaulalle suomenmestaruusmitalin. Nostot kertoivat hyvästä voimatasosta. Tekniikan ruutiini kuitenkin lievästi hajosi ja nostot jäivät osin matkalle odottamaan seuraavaa kisaa.

N50 sarjassa alle 84 kg Heli Valtonen loisti nostoissaan. Aloitus 65 kg nousi vaivattomasti. Toinen nosto lisättynä hilkulla taittui yhtä helposti. Kolmanteen kuormattiin 70 kg, joka jo vaati helimäistä rutistusta. Kolme komeaa nostoa ja kultamitali kaulassa kruunasi päivän aherruksen.

M50 sarjaan alle 120 kg osallistui 9 nostajaa, joista Heikki Neuvonen oli rankattu kahdeksanneksi. Heikin vahvin osaamisen alue on voimanosto. Nyt hän kuitenkin vastasi kisakutsuun hetken tauon jälkeen penkkikisassa. Heikki punnersi helpoilla ja tyylikkäillä nostoilla kolme onnistunutta suoritusta ja päätyi tulokseen 152,5 kiloa. Tuloksella heltisi kuudes sija tasaisessa kisassa, missä mitalistit kyllä erottautuivat. Näin Heikiltä onnistui avauskisa SM-kisalavalla erinomaisesti.

Mirka

Päätös osallistua Salon penkkipunnerruksen SM-kisoihin syntyi vasta junioreiden SM-kisojen jälkeen tammikuun lopulla, joten valmistautuminen kisaan jäi melko lyhyeksi. Kisaa edeltävät harjoitukset sujuivat kuitenkin hyvin ja antoivat viitteitä uudesta henkilökohtaisesta ennätyksestä.

Kisa ei jännittänyt yhtään, vaikka olinkin uuden paikan edessä kisaillessani avoimessa sarjassa. Pieni jännitys olisi voinut tuoda lisäpotkua suoritukseen. Kisa sujui omalla tasollani, sillä tulos jäi 2,5 kg omasta, junioreiden Suomen ennätyksestä. Aloitus, 97,5 kg, tuntui hieman raskaalta, joten toiseen nostoon korotus tehtiin maltillisesti eli 100  kiloon. Kolmanteen nostoon korotus  105 kiloon eli sama kuin kahdella muulla kilpakumppanilla. Yksi meistä sai painon punnerrettua hyväksytysti ylös ja minä jäin painavimpana meistä kolmesta viimeiseksi sijoittuen painoluokassani viidenneksi. Kyseisen painon onnistunut punnertaminen olisi merkinnyt uutta Suomen ennätystä.  Ihan mieltä lämmittävään suoritukseen kykenin aikuistenkin sarjassa. Tulevaisuudessa kilpailen mieluummin voimanoston kolmen lajin kisoissa.

Seuraavat kisat sijoittuvat kesäkuuhun, jolloin kilpaillaan voimanoston junioreiden maailmanmestaruudesta. Nyt onkin aika suunnata kaikki energia niihin kisoihin valmistautumiseen.

Huoltaja Marko

Huoltajan näkökulmasta penkkikisa on aika helppo. Lähinnä laputtamista ja se antaa itse kilpailijalle mahdollisuuden keskittyä varsinaiseen punnerrussuoritukseen. Enken sarjassa punnersi  kolme nostajaa, joista yksi oli selkeä ennakkosuosikki. Ennakoidusti häntä emme lähteneet haastamaan. Enke peesaili kevyempänä itsensä kakkoseksi 102,5 kilolla. Kolmas nosto 105kg olikin vielä aika tasaraha, mikä jokseenkin kuvaa miehen tämänhetkistä kuntotasoa.

Mirkan sarjassa kahden kärki oli omaa luokkaansa, mutta sitten tulikin todella tasaista. Mirka oli pronssin tavoittelijoista painavin ja joutui siksi hankalaan tilanteeseen. Vaikka viimeinen nosto omasta ennätyksestä 105kg olisi onnistunut, ei sekään olisi nostanut Mirkaa neljättä sijaa korkeammalle. Mutta kaiken kaikkiaan hieno ja tasainen kisa, joka oli jatkoa ajatellen varmasti opettavaisempi kuin aiemmat helpot voitot nuorten sarjassa.