Ydinvoiman veteraaninaiset MM-mitaleille

Vuoden 2018 veteraanien klassisen penkin MM-kisat Vantaalla olivat jälleen menestys Ydinvoimalle. Kisoihin osallistui kolme naisnostajaa seuran ”Grand Old Lady” Maritta Jaurolan johdolla.

Ensimmäisenä kisalavalle nousi kolmen vuoden kilpailutauon pitänyt Sinikka Näslund, joka SM-hopealla saavutetun varasijan jälkeen pääsi lopulta mukaan MM-kisoihin. Vielä ennen kisapäivää mielessä oli ajatus, että lähdetään antamaan kunnon vastus mitalisuosikeille niin, että helpolla ei pronssia oteta. Kisapaikalla selvisi, että yksi Meksikolainen vahva mitalisuosikki oli jäänyt kisasta pois. Taktiseen kuvioon tehtiin muutos ja aloituspainoksi laitettiin vain 55 kg, koska ennakkotuloksissa seuraava heikompi japanilainen aloitti vain 47,5 kilolla. Sekä Sinikka, että hieman kevyempi japanilainen selvittivät aloituksensa. Japanilaisen korotus oli kuitenkin 5 kg ja varmuuden vuoksi myös Sinikalle laitettiin vain 57,5 kg, eikä vielä tässä vaiheessa lähdetty tavoittelemaan hopeaa vaan varmisteltiin vielä mitalia. Kolmanteen nostoon japanilaiselle laitettiin 55 kg. Sinikalle ilmoitettiin vastaavasti 60 kg. Aivan vastustajan nostovuoroon asti odotettiin, ja kun tämä ei enää lähtenyt haastamaan vaan tyytyi nostamaan 55 kg onnistuneesti, niin Sinikan rautaa kasvatettiin 62,5 kiloon, joka onnistuneena nosti hänet hetkeksi hopeasijalle. Hopea karkasi kuitenkin Margetta Salmisen nostaessa hyväksytysti 65 kg. Varsin kevyesti noussut 62,5 kg jätti vähän pohdittavaa, olisiko sittenkin kannattanut koittaa uutta omaa ennätystä. Jos edellä olisi ollut joku muu kuin suomalaisnostaja sitä olisi varmasti jopa yritetty. Tuloksena oli kuitenkin ensimmäinen MM-mitali ja 2,5 kilon parannus SM-kisan tulokseen. Varsin onnistunut kevät, sillä kolmen vuoden kisatauon jälkeen treeniaikaa oli vain noin 4 kuukautta. Sarjan Masters 2 -63 kg voiton vei Norjan tyttönen, joka vasta viime kaudella nousi Masters 2 -sarjaan. Tuloksena peräti 90,5 kg ja uusi maailman ennätys.

Maritta Jaurola oli vuorossa heti Sinikan nostoryhmän jälkeen. Suorastaan ”alipainoisena” kisaan lähteneellä Marittalla ei varsinaisesti ollut muuta tehtävää, kuin ottaa tulos ja sillä hopeaa. Ainoana kisakumppanina oli ranskalainen, joka nostikin kisassa uuden Euroopan ennätyksen 77,5 kg. Maritta ei kuitenkaan lähtenyt varmistelemaan, vaan aloitti SM-kisan tapaan 57,5 kilolla, joka nousikin varsin helposti. Toiseen nostoon laitettiin 60 kiloa, joka nousi avaustakin kevyemmän näköisesti. Kolmanteen nostoon laitettiin 62,5 kg ja tuo nosto epäonnistui. Mitaliin tyytyväisenä Maritta siirtyi jo valmistautumaan mitalien jakoa varten, kun hänet kiireellä haettiin takaisin uusimaan nostonsa. Varmistajien hätäilyn takia jury päätti antaa Marittalle uuden nostoyrityksen kisan päätteeksi. Ja Marittahan kävi rutiinilla ottamassa pois 62,5 kiloa ja teki näin, kisaan lopulta puhtaan sarjan.

Ydinvoiman kolmas vahva nainen Heli Valtonen astui kisa-areenalle seuraavana päivänä. Jopa hieman poikkeuksellisesti Heli ei tällä kertaa taistellut mitalista. Oman kuntonsa tunteva Heli kuitenkin teki kovassa sarjassa hyvä suorituksen ja toi maajoukkueelle 6 pistettä viidennellä sijallaan. Avausnostoksi valittu helppo 67,5 kg hylättiin, mutta Heli laittoi seuraavaan heti viiden kilon korotuksen ja kakkosnosto olikin onnistunut. Kolmanteen laitettiin 75 kg ja myös tuokin rauta nousi. Mitaliin olisi tarvittu peräti 82,5 kiloa ja sitä sijaa ei tällä kertaa ollut realistista tavoitella.