Hirvelä viides

Hirvelä viides

Jarmo Hirvelä oli ainut seuramme edustaja tänä vuonna klassisen voimanoston yleisen sarjan sm-kisoissa. Hirvelä on painoja kolistellut jo lähes parin kymmenen vuoden ajan, mutta kilpailevana voimanostajana hän on uransa alkutaipaleella. Näihin kisoihin tarkat suunnitelmat, ohjelmat ja tavoitteet oli laadittu jo yli vuosi sitten. Tunnontarkkana treenaajana tunnettu Hirvelä on valmentajalle helppo tapaus. Palomiesten voimanoston sm-kisoissa Möykkyä ei vielä kukaan ole voittanut.

Vuokattiin Hirvelä matkusti perheineen jo kaksi päivää ennen kilpailua. Painonpudotus 93 kilon sarjaan ei tuottanut ongelmia ja kisavaaka näytti lukemaa 92,56 kiloa. Tulosrajan Hirvelä oli tehnyt 105 kilon painoluokkaan, joten nostot oli tehtävä b-ryhmässä. Tämä tarkoitti sitä, ettei taktikointia pystytä tekemään ollenkaan, vaan maksimisuoritus on saatava irti ennen kuuman ryhmän vuoroa. Ennen lämmittelyä varustetarkastuksessa huoltaja sai puhdetöitä alusvaate pukusuunnittelijana. Kisa-alkkarit oli unohtunut hotellille ja boxereista poistettiin lahkeet. Jälki rumaa ja Katri Niskanen saa pitää paikkansa.

Kyykyn aloitusraudaksi oli suunniteltu 230 kiloa, eikä sitä lämmittelyn edetessä tullut mieleenkään muuttaa. Kotikatsomoille oli tarjoilla todella hienoa livekuvaa netin välityksellä. Myös kilpailujärjestelyt olivat ylivoimaisesti parhaimpia mitä sm-kisoissa on koskaan nähty. Näissä puitteissa kelpasi Hirvelän tyylitellä komea aloitus puhtaasti ylös. Kakkosnostoon ensimmäisen helppouden vuoksi korotettiin 12,5 kilolla. 242,5 kiloa painoi jo jonkin verran, mutta jälleen kolme valkoista palleroa tuomareilta. Viimeiseen kyykkyyn neljännestonni johon täytyi käyttää jo jokainen lihassolu. Tämäkin rauta kesyyntyi tiukassa rutistuksessa saaden kaikkien tuomareiden hyväksynnän. Kyykkytreenit pitkin vuotta toimivat ongelmitta ja nyt oli tuloksenteon hetki. 250 kilon kisakyykky on sellainen suoritus, ettei tarvitse seinän viertä Pommarille hiippailla.

Penkkipunnerrus ei ole sujunut erityisen hyvin huhtikuun Virkkalan kisojen jälkeen. Tuolloin Hirvelä sai kesken peruskuntokauden hieman ylipainoisena 180 kilon tuloksen. Noista raudoista ei haaveiltu ainakaan kovin tosissaan ja tässä on valmentajalla peiliin katsomisen paikka. Aloitus 167,5 kiloa painoi huolestuttavan paljon tullen kuitenkin hyväksyttävästi ylös. Kakkospunnerrukseen vain 5 kiloa lisää, mutta matkalle jäi. Viimeiseen tehtiin kaksi teknistä muutosta, joista toinen oli aikaisemmat hapet ja toinen rinnalle upotuksen vaihtaminen kelluttamiseen. Tämä tuotti tulosta pienestä merkin varastamisesta huolimatta, joten penkin tulokseksi tuomariäänin kaksi vastaan yksi 172,5 kiloa.

Maastavedon viimeiset treenit eivät Hirvelällä olleet sujuneet nekään kovin hyvin. Viimeistelyohjelmaan täytyi tehdä muutoksia kun 240 kiloa jäi lattialle nököttämään vaikka sitä raivopäinen möykky kuinka yritti kiskoa. Murheita on niin tekniikkapuolella kuin valmentaja-apinan metodeissa. Aloitusrauta 260 kiloa nousi ylös ja hyväksyttiin, vaikka tässä yksi tuomari näki pienen alaspäin suuntautuneen liikkeen. Kakkosnostoon lastattiin 270 kiloa ja hieman leveämpi käsiote sekä kapeampi jalka-asento. Tämä auttoi, eikä loppuasentoon taittaessa nytkähdys ollut enää niin selvästi nähtävissä, paitsi yksi tuomareista sen vielä huomasi. Viimeiseen vetoon 277,5 kiloa, joka onnistuessaan olisi tuonut 700 kilon yhteistuloksen. Rauta irtosi lattiasta varsin helposti, mutta painopisteen ollessa liikaa päkiöillä ei nosto kuitenkaan ylös asti tullut.

Tässä vaiheessa Möykky meni menojaan b-ryhmässä useiden kymmenien kilojen erolla seuraavaan. Tilastokärkien aloittaessa maastavedon toiveet mitalista olivat melko pienet. Loppujen lopuksi Hirvelän yhteistulos 692,5 kiloa riitti viidenteen sijaan. Pronssimitaliin olisi tarvittu 20 kiloa lisää, joka on pieni määrä rautaa kun samoissa merkeissä Laitilassa vuoden päästä kilpaillaan. Tällöin hän tuskin on ainut RAYVOn edustaja. 93 kilon painoluokassa kilpaili 19 Suomen parasta ja taso on noussut selvästi klassisen voimanoston puolella kaikilla rintamilla. Näistä asetelmista on Hirvelän hyvä jatkaa kohti perusvoimakautta.

Kirjoitti Tapsa