FÅFÄNGAN RANTAPENKKARIT

CIMG1495Loistavat, kesäiset puitteet hellivät nostajia ja yleisöä 5.7.2014 Ydinvoiman järjestämillä Fåfängan rantapenkkareilla. Huikaisevan kaunis maisema merelle ja sopivan lämmin, mutta ei helteinen ilma virittivät tunnelman hienolle terassikilpailulle. Kaikkiaan 17 nostajaa oli kisaamassa ja kokeilemassa kesäkuntoaan. Kisat olivat ns. raakakisat, eli penkkipaitoja ei käytetty.

Kisan paremmuudet ei tällä kertaa ratkaistu Wilksin pisteillä vaan omatekoisella ns. PIP-systeemillä (PappaInkisenPisteet), eli nostettu paino jaettuna elopainolla.

”Tytöt” aloittivat, Böök paras.

Kisa käytiin kahdessa ryhmässä, ensin 5 kauniimpaa nostajaa ja sitten miehet. Kaksi RAYVON nostajaa olivat elämänsä ensimmäisessä todellisessa kisatapahtumassa. Mirva Impiölle kaksi onnistunutta ja tulos 42,5 kg 63-sarjaan. Marika Vaittinen teki puolestaan puhtaan sarjan lopputuloksella 55 kg 84-sarjaan. Siitä se ura aukenee. Essi Wahqvist on puolestaan jo tottunut nostaja ja pukkasi aloituksellaan naisten suurimmat raudat 70 kg 84 kiloisissa. Kisan kokenein ja menestyksekkäin (SM- ja EM-menestystä) nostaja löytyi kuitenkin ikinuorista naisista. Suomen ennätystä sivusi Maritta Jaurola 72 kiloisissa noteerauksellaan 57,5 kiloa. Leikattu olkapää alkaa olla kunnossa, sitä todistaa kolmen onnistuneen noston sarja.

Naisten sarjan voittaja ja Kesäkuningatar oli kuitenkin monien mitalien Heini Böök. Aloitus 60 kg, sitten pummi 65:llä, mutta viimeisellä tiukka rutistus 65 kiloa ja tuomareiden hyväksyntä.

Miehet, ”Enkelle” epävirallinen SE.

Raavaita voimajytiköitä oli kisaan uskaltautunut peräti 12 kappaletta. Keveimmästä päästä (59-sarja) aloittivat TVN:n kokenut ja menestynyt kisaratsu Timo Palonen ja Juha-Matti Englund (Suomen paras Enke). Palonen nostaa jo 60-vuotiaitten sarjassa ja teki puhtaan sarjan päätyen 112,5 kiloon. Toisellaan pukkasi Enke sitten epävirallisen SE:n 122,5 kiloa (ykkösen tuomareita ei tarpeeksi paikalla). 56,9 kiloa painanut Enke oli PIP-pisteissä myös kisan paras.

Kuuskutosissa nostivat ViVo:n Niko Fagerström ja RAYVO:n kokenut Nehat Kelmendi. Fagerström puhdas sarja ja tulos 107,5 kg. Samaan kilotulokseen ylsi myös Kelmendi. Seuraava sarja ja seiskaneloset. PorHt:n Sakari Heinonen oli vähän kokematon nostaja ja jäi aloitukseensa 95 kiloa. Sitä enemmän oli kokemusta suomenmestari  Arto Mannisella, jonka aloitus 150 kiloa raakana 74-sarjaan on Suomen ehdotonta huippua. Selkä pani kuitenkin sitten hanttiin 155 kilossa. Epäonnen mies oli RAYVON uusi tulokas Nikolas Lalla kasikolmosissa. Kolme kertaa punaista ja suihkuun. Kisanostojen toistoa paljon, niin jäävät säännötkin mieleen.

Ysikolmosissa oli sitten mahtava taso. Kolme kovaa, Jarno Kärkkäinen, Juha Koivisto ja Petri Kuosma liikuttelivat T-paidalla komeita rautoja. Jo viisikymppisissä nostava monipuolisuusihme Juha Koivisto (HYV) pääsi vain yhdellä pummilla aina 160 kiloon saakka. ViVo:n penkkispesialisti Kärkkäinen huonon alun jälkeen vakuuttavasti aina 175 kiloon asti. Kisan suurimmat raudat nosti kuitenkin (tietysti) RAYVON tähtipunnertaja, MM-kakkonen ym.ym. Petri Kuosma. Vain alle 92 kiloa painanut ”Pete” pani alussa hieman  sydämet tykyttämään. Yllätykseksi pummi aloituksessa 180 kiloa. Jatko oli sitten kuitenkin varmaa ja luotettavaa Peteä. 180 ja viimeiseelä 185 komeasti ylös.

Kisan ”tuhdein” mies oli kuitenkin meidän Jari Nurminen. Raskaan sarjan veteraani- Nurminen aloitti nostonsa raakaennätyksellään 152,5. Tämä jäi myös uutukaisen tuomarimme tulokseksi.

Kisan jälkeen myöhemmin illalla pidettiin sitten puljusaunottelut  Fåfängan saunassa. Löyly oli makoisaa (samoin virvokkeet) ja puljuvesi ihanan rentouttavaa. Illan mittaan pantiin sitten sekä voimanosto että siinä sivussa koko maailma uudelleen järjestykseen.