SM-kisoista mahtava mitalisaalis

Nuorten ja veteraanien penkkipunnerruksen SM-kisat olivat vetäneet Tampereen Hervantaan lähes 300 vahvakouraa. Lauantaina nostivat veteraanit ja sunnuntaina nuoret. Sumpun voiman nostajat saivat molempina päivinä 5 mitalia, eli yhteensä 10 SM-mitalia. Lisäksi hyvinkääläisseuraa edustava raumalainen Jouni Nahkuri toi lauantaina vielä yhden veteraanimitalin.

Vuoden alusta olivat penkkipunnerruksen säännöt muuttuneet ja tämä tosiseikka aiheutti monille ikäviä yllätyksiä ja hylkäämisiä. Penkkipunneruksessa pitää nykyään muistaa entiseen verrattuna liuta uusia asioita. Uutuutena ovat mm ylimääräinen tuomarikomento rinnalla, koko takamuksen pysyminen penkissä, pään noston kielto sekä jalkojen pysyminen lattiassa koko alaltaan. Tuomareilla oli valtava työ kahden päivän aikana ja siksi myös tuomarien ”nukahtamisia” sattui silloin tällöin. Yhdestä tällaisen nukahtamisen seurauksena esim nuori sumppulainen nostaja Sakari Heino menetti pronssimitalin.

Lauantain mitalisateen aloitti Heimo Törmä yli 50-vuotiaitten 67,5 kilon sarjassa penkkaamalla tämän painoluokan ennätyksensä 105 kiloa ja tällä tuli hopeamitali.

Raumalaisten parhaasta saavutuksesta vastasi ikinuori sisuvääntäjä Juha Inkinen, joka paransi kaksi kertaa omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä yli 60-vuotiaitten 67,5 kilon sarjassa, ensin 126 kiloon ja päälle vielä 127,5 kiloa ja tällä luonnollisesti kultaa. Juha oli ylivoimainen sarjassaan kakkosen hävitessä peräti 42,5 kiloa.

Heikki Malkavaara oli joulukuusta laihduttanut yhden sarjan verran (7 kiloa) ja tämä verotti hieman penkkikuntoa. Viimeisellä 117,5 kilolla olisi tullut hopeaa, mutta nosto hyytyi puoliväliin. Saldona oli 110 kiloa ja yli 60-vuotiaitten 75-kilon sarjan pronssimitali.

40 vuotiaitten 82,5 kilon sarjassa paukautti Sumpun Voiman Keijo Stenholm yllätyspommin ja otti taitavasti taktikoiden elämänsä toisen SM-mitalin, nyt peräti kultaisen sellaisen 165 kilolla. Kakkonen sai saman raudan, mutta kevyempänä otti Keijo kultaa.

Neljäkymppisten 90-kilon sarjassa käytiin myös kiihkeää taktiikkataistelua. Sarjan etukäteissuosikin jäädessä kokonaan ilman tulosta, nousi aina varmakuntoinen ”voimajässikkä” Pekka Landvik lopulta pronssille 195 kilon noteerauksellaan.

Kai Palmrosille tarjottiin myös viimeiseen saakka pronssimitalia, mutta uusi paita teki tepposet ja viimeinen 200 kiloa jäi puolitankoon. Lopulta sijoitus oli kahdeksas.

Sunnuntain nostot alkoivat veteraaninaisten punnerruksilla. Raumalaisista olivat mukana Taru Gästgifvars, joka otti kultaa yli 60-vuotiaitten 67,5 kilon sarjassa tuloksella tasan 50 kiloa ja kuntosaliyrittämisen jättänyt Sumpun Paula Piilma neljäkymppisten naisten seiskavitosissa nostaen hopeaa 52,5 kilolla.

Nuorten nostot aloitti alle 17 vuotiaissa kasikakkosissa Sakari Heino, joka valitettavasti tuomarin nukahtamisen seurauksena 107,5 kilon pronssinostossa jäi lopulta viidenneksi.

17-vuotiaitten ysikympissä taas junailivat Sumpun Voiman vanhat ketut taitavasti taktikoiden Joonas Pursiaiselle hopeamitalin. Joonas punnersi itselleen vaatimattomat 112,5 kiloa, mutta tämä riitti hopeaan.

Sarjaa ylempänä oli Ismo Lavi jättänyt suosiolla huonosti istuvan penkkipaitansa kotiin ja punnersi T-paidalla 130 kiloa, mikä riitti viidenteen tilaan.

20-vuotiaissa otti Petteri Väisänen 60-kiloisissa myös aloituksensa 60 kiloa T-paidalla, mikä riitti hopeamitaliin. Penkkipaitanostot 75-kilosta jäivät ojennusta vaille.

Lauri Ellmen oli seiskavitosissa joutunut kovaan sarjaan ja punnersi hienosti 110 kiloa, mutta kisoissa se riitti vasta kuudenteen sijaan.

Mutta kasikakkosissa näytti Markus Korpela loistavat kilpailutaitonsa. Taas taktikoiden laitettiin Markukselle viimeiseen nostoon 155 kiloa, mikä nousi kevyesti ylös. Sarjaa monta vuotta ylivoimaisesti hallinnut Kokkolan Janne Möhköi pakotettiin painavampana 157,5 kiloon. Möhköi sortui kuitenkin huolimattomaan ylimielisyyteen ja pummasi viimeisen nostonsa 2-1 tuomariäänin. Ja niin tuli Raumalta uusi noviisi ja suisti sarjan kuninkaan valtaistuimeltaan.

23-vuotiaissa piti nostaa myös varman hopeamitalistin Iiro Virtasen, mutta Iiro ei saanut ajoissa painoaan alas 60 kiloon ja kisat jäivät. Iiro on saavuttanut kuitenkin myös yleisen sarjan tulosrajan (122,5 kg), joten aikaa laihduttamiseen ja kunnon näyttämiseen on vielä.

En tiedä antaako Jouni Nahkuri oman selvityksensä, mutta Nahkuri sai erittäin tiukassa taistelussa hopeamitalin jääden oman seuransa edustajasta vain 5 kiloa ja voittaen kolmosen 2,5 kilolla. Nahkurin tulos 232,5 kiloa.